To danie zostało wymyślone przez eksperta od fit-gotowania i doskonale nadaje się dla osób uprawiających sport, mimo że smakuje jak mcnuggets, albo inny grzesznie niezdrowy kentucky fried chicken. Jest szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego świetnie się mrozi i odgrzewa. Dobry pomysł na lunch do pracy.

Pomysł na lunch do pracy

idealne na lunch do pracy kurczak jak z kfc

Przepis na kurczaka jak z KFC, idealnego na lunch do pracy, pochodzi z serwisu FitManCook.com. Kevin Curry, który go prowadzi, wie co robi – sam ma doskonałą sylwetkę. Nic dziwnego, że jest bardzo popularny w USA wśród osób, które trenują i planują posiłki. W oryginalnym przepisie, zamiast mąki migdałowej, której użyliśmy, pojawia się odżywka. Kiedyś na pewno wypróbujemy taką wersję i damy Wam znać jak smakowało.

Przepis świetnie nadaje się do do mrożenia i odgrzewania (nic nie traci na smaku), co czyni to danie idealnym na lunch do pracy.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Puszka cieciorki
  • Średniej wielkości słodki ziemniak
  • Mała papryka czerwona
  • Mała papryka żółta
  • Główka sałaty rzymskiej
  • Łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Panierka:

  • Szklanka tartej bułki, najlepiej z ciemnego pieczywa
  • 2-3 łyżki mąki, najlepiej z ciecierzycy, migdałowe, orkiszowej, ale może też być razowa
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sosu sriracha (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub starty i zgnieciony na pastę 1 ząbek świeżego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • Pieprz

Sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 1/2 roztartego ząbka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka lekkiego majonezu lub 1/2 łyżeczki miodu
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Cieciorkę odcedź i opłucz w wodzie. Wysusz, pocierając delikatnie nasionka, żeby pozbyć się skórki. Przełóż warzywa na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posól, wsyp łyżkę słodkiej papryki, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/3 łyżeczki kuminu, polej łyżką oleju i dokładnie wymieszaj. Wystaw do piekarnika na 30 minut.

Krok 2
Filety pokrój na kawałki długości kciuka. Posól i popieprz. Do misy wsyp bułkę tartą i czosnek, wymieszaj. Do oddzielnej wsyp mąkę. Wbij jajka do głębokiej misy, dodaj sos sriracha i dobrze rozbij rózgą.
Panieruj kurczaka najpierw obtaczając kawałki mięsa w mące, potem zamocz w jajku i przełóż do misy z bułką tartą i znów dokładnie obtocz. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika pod sam grill na 15 minut. W połowie pieczenia przewróć kurczaka.

Krok 3
Pokój w kostkę papryki, sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj składniki sosu. Wyjmij kurczaka i pieczone warzywa z piekarnika. Podawaj z sałatą i batatami polanymi delikatnie sosem. Resztę sosu podaj jako dip do kurczaka.

idealne na lunch do pracy

Smacznego!

Wypróbuj nasze przepisy na inne domowe fast foody:

Shish kebab z kuskusem z pieczonego kalafiora

domowy shish kebab

Kebab z kurczaka z pittami własnej roboty

domowy kebab