Buraczek i kozi ser to naprawdę dobrana para. Ale dopiero razem z  niepaloną kaszą, pestkami dyni i  orzechami tworzą prawdziwie niebiańskie połączenie.

Ćwikła i kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają Świetne tło dla tej pary stanowi niepalona kasza gryczana, ugotowana na sypko. Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem.

Czas: 1,15 godz. (w tym godzina na pieczenie buraków)

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 duże buraki lub 4 małe
  • Garść rukoli
  • Garść pestek dyni
  • Garść orzechów włoskich
  • 50 g sera koziego
  • Szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Szalotka

Dresing

  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżeczka miodu

 

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę (większe bulwy przekrajamy na pół).

Krok 2
Przygotowujemy kaszę. W rondlu rozgrzewamy olej, wysypujemy na niego kaszę i smażymy 3-4 minuty, mieszając. Dodajemy estragon i majeranek. Mieszamy. Zalewamy wodą – 1,5 szklanki. Zagotowujemy, przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn – około 15 minut.

Krok 3
Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy na nią pestki dyni. Prażymy 4-5 minut. Ściągamy z patelni.

Krok 4
Dresing. Do małego słoiczka przelewamy wszystkie składnik. Zakręcamy i energicznie potrząsamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji.

Krok 4
Buraczki wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Dodajemy do kaszy. Mieszamy. Wrzucamy do sałatki pestki dyni i orzechy włoskie. Dodajemy umytą rukolę, posypujemy pestkami dyni i orzechami. Wlewamy dresing i mieszamy całość.

I gotowe!