Jeśli chcecie zrobić mega szybki obiad to stir fry powinien być Waszym pierwszym wyborem. Wystarczy garść warzyw i dwie-trzy orientalne przyprawy.

Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Powiedzieć, że stir fry jest daniem prostym i szybkim do przygotowania to wejść w oczywisty banał, bo jest to danie banalnie proste. Niestety, wydaje się, że w polskich domach nie jest najczęściej spotykaną potrawą. A szkoda. W naszym domu stir fry jest synonimem fast fooda, jedzenia, które można zrobić naprędce z dostępnych pod ręką produktów. Smakuje zawsze niezależnie czy jest z wołowiną, wieprzowiną, czy krewetkami.

Tajemnica sukcesu tkwi oczywiście w technice obróbki – krótkie smażenie na bardzo mocnym ogniu. Najbardziej nadaje się do tego wok, czyli lejkowata patelnia, niestety do zastosowania tylko w kuchniach gazowych. Kto ma płytę elektryczną albo indukcyjną nie powinien się przejmować, bo dobrze nagrzana patelnia też da radę.

Przyprawy do stir fry

Drugim ważnym elementem stir fry są przyprawy, nadające całości orientalnego aromatu i smaku. Na pewno będziecie potrzebować:

sos sojowy – do kupienia w sieciach dyskontów, niestety rzadziej dostępny w małych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól,

olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie,

imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir fry,

sos rybny – to rzadziej dostępny towar, chyba też średnio chętnie kupowany przez Polaków, bo co tu dużo mówić, sos rybny dla niektórych po prostu… śmierdzi. Użyty w niewielkich ilościach wspaniałe wzmacnia smak potraw, dodając czegoś bardzo trudno uchwytnego, jak wspomnianie znad morza.

sos ostrygowy – jak sama nazwa wskazuje zrobiony z ostryg, gotowanych ostryg, zmieszanych z sosem sojowym i innymi dodatkami. Bywa wytrawny, częściej słodki, a to za sprawą dodatku karmelu. Dodany w niewielkich ilościach wspaniałe wzmacnia smak stir fry.

Stir free, czyli pełna swoboda

Nazwa stir fry właściwie oddaje całą prostotę tego dania: zamieszaj i usmaż. Wymyślone zostało zresztą stosunkowo niedawno, bo po raz pierwszy użył go w 1945 r. w książce „Jak gotować i jeść chińszczyznę” Buwei Yang Chao. Dzisiaj stir fry przygotowywany jest pod każdą szerokością geograficzną, w wykwintnych restauracjach i w domowych kuchniach. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza się w roli dania na wynos.

Jak wspomnieliśmy, stir fry można robić z różnych rodzajów mięsa, co do zasady powinno to być jednak mięso miękkie. Jest jednak sposób, jak usmażyć żeberka  jeśli zna się odpowiedni trick

Stir fry powinien zawierać jak najwięcej warzyw, ale doskonale smakuje z ananasem. Świetnym dodatkiem do smażonego makaronu są też oczywiście krewetki. Stir fry można zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free:)

 

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 cukinii 
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego 
  • Szczypior
  • Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki)

Przyprawy

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą.

Krok 2

Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili w plasterki. Mięso obierz z błonek i pokrój w plastry a następnie w paski.

Krok 3

Rozgrzej w woku lub na patelni łyżkę oleju sezamowego. Podkręć dość mocno ogień. Wrzuć na olej posiekaną polędwiczkę, często mieszaj. Wlej łyżkę sosu sojowego. Smaż 1-2 minuty. Zdejmij z patelni mięso. Wlej łyżkę oleju sezamowego, wrzuć na niego cebulę a po chwili czosnek. Smaż na ostrym ogniu około minuty. Dodaj pozostałe warzywa i wlej łyżkę sosu sojowego. Smaż około 2 minut. Dodaj do warzyw mięso, wlej łyżkę sosu rybnego, sosu ostrygowego, łyżkę miodu, 2 łyżki cytryny i wymieszaj całość energicznie. Smaż razem kilkanaście sekund. Na koniec dodaj do rondla makron. Wlej ostatnią łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj.

Smaż jeszcze chwilę. Podawaj makaron posypany drobno pokrojony szczypiorem, kolendrą, pietruszką lub inną zieleniną. Do dania możesz dodać również podprażone nasiona sezamu, albo posiekane orzeszki ziemne lun laskowe.