Prawdopodobnie widzieliście pizzę po góralsku. Ale ten polsko-włoski miks Was zaskoczy. Focaccia z kaszanką – to nasz autorski przepis.

Lubimy kaszankę i nie boimy się do tego przyznać! Kto nie jada podrobów dużo traci, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i walory odżywcze. Kaszankę je cała nasza rodzina (oprócz Miłoszka) głównie z grilla. Dość często, kiedy jest mało czasu na zrobienie kolacji, jemy kaszankę z patelni mocno przesmażoną ze spieczoną prawie na węgiel cebulą.

Kaszanka w zupełnie nowej odsłonie

focaccia z kaszanką

Kombinowaliśmy jak zrobić z kaszanki zupełnie nowe danie, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka.  Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego.

Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej mąki. Ale przetestowaliśmy też mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza.

Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego obcasa włoskiego buta. Na drożdżach ciasto pięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis). To dodatek, który można pominąć bez uszczerbku dla dania, ale który nadaje mu słodko-wytrawnego smaku. W takiej wersji z wyższej półki zrobiliśmy też focaccię z kaszanką jako przystawkę dla gości naszych teściów. W tych okolicznościach danie też sprostało wyzwaniu!

Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Czas: 1 godzina (na raty, bo ciasto trzeba zarobić dzień wcześniej)

Szacowany koszt dla 2 osób:

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 300 g mąki
  • Opakowanie drożdży instant
  • Średni ziemniak
  • Woda (tyle ile wpije ciasto, generalnie około pół szklanki)
  • 500 g kaszanki
  • Cebula czerwona
  • Jabłko
  • Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od ugotowania na miękko ziemniaka. Obieramy bulwę, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i ubijamy na gładką masę.

Krok 2

Przygotowujemy ciasto. Do głębokiej misy wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Mieszamy. Dodajemy ziemniaka i powoli zagniatamy z mąką, stopniowo dodając wodę, w sam raz tyle żeby ciasto nie było ani z suche ani zbyt lepkie od wilgoci, choć generalnie ciasto na focaccię powinno być wilgotne, bo zbyt suche w piecu zmieni się w kawałek deski:)

Wyrabiamy ciasto – i tu są dwie metody postępowania:

1. zagniatamy dosłownie kilk minut, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.

2. wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy do suchego ciepłego miejsca na godzinę, żeby ciasto wyrosło.

Dalej procedura jest już taka sama. Ciasto z lodówki wyciągamy następnego dnia, lekko wyrabiamy ciasto.

Ciasto, które stało w ciepłe też chwilę wyrabiamy.

Krok 3

Smarujemy blaszkę do poeczenia olejem. Ciasto wałkujemy – jest elastyczne, wilgotne i będzie sie opierało. Nie przejmujcie sie, rozwalkujcie tylko z grubsza w kształt formy i przełóżcie na blaszkę, rozciagajac ciasto palcami i dociskając do brzegów formy.

Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4

Rozpalamy piekarnik do 210 stopni.

Bierzemy foremkę z ciastem, sciagamy przykrycie i palcami obydwu rąk naciskamy na wierzch ciasta uwalniając powietrze i robiąc w nim dziury.

Kroimy kaszankę w krążki i wykładamy na ciasto. Cebulę siekamy w półkrążki i wykładamy na kaszankę. Na niej wykładamy jabłko pokrojone w plastry. Wstawiamy focaccię do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aż ładnie zbrązowieje.

Krok 5

Ciasto wyciągamy z pieca, lekko studzimy i podajemy np. z surówką z jabłka lub sałaty skropionej cytryną. Focaccię można zjeść na zimno, ale najlepiej smakuje jeszcze ciepła lub podgrzana (wystarczy chwilka w piecu lub mikrofali). Smacznego!

Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Leave a Reply