Czerwona zupa z soczewicy to wyjątkowo tanie (około 8 zł za 4 porcje) i łatwe w przygotowaniu danie (tylko 4 proste kroki). Jest zdrowe (porcja witamin na zimowy dzień), niskokaloryczne, ale sycące. A do tego wspaniale smakuje! Można je mrozić i odgrzewać.

Czas: 35 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwy

zupa z soczewicy

Kiedy potrzebujemy pomysłów na szybkie, zdrowe dania chętnie zaglądamy na bloga sióstr Hemsley, które mają sporo patentów na proste, sycące dania. Podoba nam się w nich to, że tak jak my, jedzą wszystko, tzn. nie poddają się modom na jakieś style odżywiania. Za to podstawą ich dań są zawsze zdrowe produkty, ze sprawdzonych źródeł. Niestety, możemy im tylko pozazdrościć dostępu do ekologicznych składników, pochodzących ze zrównoważonych hodowli. Cóż, Warszawa to nie Londyn i jeszcze długo nim nie będzie.
Trudno, możemy przynajmniej zrobić sobie taką samą zupę jak Hemslejówny.  Czerwona zupa z soczewicy jest naprawdę pyszna, a wymaga bardzo mało pracy. I jest przy tym mega tania: największy koszt to paczka soczewicy (2,99 zł) i karton passaty (3,99 zł).

Danie idealne do mrożenia

Czerwona zupa z soczewicy, podobnie jak inne zupy, idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy przelać ją do słoika (nie do pełna) lub innego pojemnika i szczelnie zamknąć. Aby rozmrozić zupę należy przełożyć ją dzień wcześniej z zamrażalnika do lodówki. Po rozmrożeniu można ją odgrzewać. O tym jak mrozić jedzenie możesz przeczytać także w tym wpisie

Składniki:

Na cały garnek zupy (około 4 porcje). Danie idealne do mrożenia.

  • 2-3 szalotki lub jedna cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie – dla tych, którzy lubią ostrzejsze dania)
  • Opakowanie passaty lub pomidorów z puszki (400 ml)
  • Garść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 400 g soczewicy czerwonej
  • 2 litry bulionu lub wody
  • Sok z jednej cytryny
  • Olej
  • Kilka łyżek świeżych ziół do posypania zupy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Posiekaj cebule, rozgrzej olej w głębokim rondlu, wsyp cebulę i smaż na wolnym ogniu około 8 minut. Po 5 minutach smażenia dodaj posiekany drobno czosnek (tak by posmażył się jeszcze chwilę – 3 minuty). Na koniec wsyp przyprawy, zamieszaj, smaż kilkanaście sekund.

Krok 2
Do tego samego rondla wsyp soczewicę, dodaj passatę, zamieszaj i zalej wodą – lustro wody powinno być ok. 3-4 centymetry powyżej soczewicy. Przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (około 20 minut). Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, dolej wody.

Krok 3
Dodaj do soczewicy bulion, zagotuj, dopraw solą i pierzem oraz sokiem z cytryny.
Gotowe!

My dodajemy na koniec do zupy podpieczone w piekarniku pomidorki koktajlowe (można je również upiec na rozgrzanej mocno patelni pod przykryciem), posypane delikatnie cukrem pudrem dla przełamania smaku. Pomidorki nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają i dodają dodatkowej zupie dodatkowej kwaskowatości i słodyczy.

Sprawdź również inne pomysły na pyszne zupy, na przykład aromatyczną pho.

co można zrobić z resztek kurczaka

  • Uwielbiam takie warzywne zupki, musi pysznie smakować.