Na pewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret.

Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe jedzenie jest kaloryczne i, co tu dużo mówić, niezdrowe.

Co jednak zrobić kiedy najdzie nas ochota na fastfooda? Możemy zrobić go w domu. Będzie pysznie i zdrowo! Mamy dla Was super przepis na pałki z kurczaka, w pysznej panierce, doprawione magiczną mieszanką przypraw. Kurczak, który jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Cała tajemnica tkwi we wspomnianej mieszance przypraw i sposobie przygotowania. Zanim kurczak trafi do piekarnika, wcześniej trzeba go podgotować w mleku z cebulą i czosnkiem. Dzięki temu po upieczeniu jest wspaniale soczysty i aromatyczny.

Przepis pochodzi z bloga everynookandcranny.

Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:

Niedziela: Zapiekanka mac and cheese

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw

Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem

Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Piątek: Fish and chips z piekarnika

Chrupiący kurczak jak z KFC

Czas: 40 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • Około 1 litra mleka
  • Liść laurowy
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku

Panierka

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli

Mieszanka ziół

  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki mąki

Przygotowanie:

Krok 1

Udka wstaw do rondla, zalej mlekiem, tak żeby w całości przykryło mięso, dodaj liść laurowy, 2 ząbki czosnku i cebulę. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i na wolnym ogniu gotuj 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj mieszankę ziół: wsyp wszystkie zioła (bez mąki) do miseczki, albo najlepiej do woreczka foliowego, potrząśnij i wymieszaj zawartość.

Krok 3

Wyciągnij udka z mleka, odsącz i przestudź.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.

Przygotuj 3 głębokie misy. Do jednej wsyp mieszkankę ziołową i 1/3 szklanki mąki, wymieszaj. Do drugiej wbij 2 jaka, wlej odrobinę mleka lub wody, rozmieszaj dokładnie rózgą. Do trzeciej wsyp bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane.

Krok 4

Posól dokładnie udka i zacznij je panierować. Najlepiej jeśli misy są na tyle głębokie, żeby zmieściły się w nich od razu wszystkie udka. Jeśli nie masz tak dużych naczyń, panieruj porcjami. Najpierw obtocz kurczaka w mieszance ziół i mąki, później przełóż do misy z jajkami, zamocz dokładnie i na koniec panieruj w bułce i płatkach, dociskając panierkę do mięsa.

Przekładaj zapanierowane udka na tackę do pieczenia, a najlepiej na tackę z rusztem, który trzeba wcześniej posmarować delikatnie olejem, żeby mięso do niego nie przywierali podczas pieczenia.

Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Jeśli udka zaczną się mocno przypiekać, możesz skrócić czas pieczenia

Leave a Reply