Ze wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. Za to smak ma wyrafinowany! A zatem jesli chcecie w prosty sposób przenieść się do kulinarnego nieba – burger z portobello to coś dla Was. 

Czas: 30 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Burger z Portobello

Burger z Portobello

Poznajcie burgery z portobello

Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych, albo mielonych ugotowanych grzybów. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby są droższe od kawioru o takim rozpasaniu można zapomnieć. No jednak nie do końca. Przez cały rok świetne burgery można robić z portobello, dużych brązowych grzybów, które z łatwością kupicie w supermarkecie.  Jeden kapelusz wystarczy, żeby przyrządzić solidnego burgera!

Portobello a ucho Jenkinsa

Portobello to wyrośnięta pieczarka. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Dziko występuje od maja do października, hodowlana wersja jest dostępna cały rok. Nie udało nam się znaleźć informacji skąd wzięła się nazwa. Można ją przetłumaczyć jako „piękne wrota”. W Londynie na północy Notting Hill jest znany uliczny targ przy Portobello Road, ale to chyba nie od niego grzyby wzięły swoją nazwę. Portobello to port w Panamie, kiedyś strategiczne miejsce w tamtym regionie świata zdobyte i zniszczone przez Anglików w XVIII w. w czasie tzw. wojny o ucho Jenkinsa toczonej z Hiszpanią. Nazwa londyńskiej ulicy pochodzi właśnie od bitwy o Portobello, którą Anglicy uważają za ogromny sukces. 

Najlepszy grzybowy burger

Mniejsza zresztą o nazwę, skądinąd piękną. Portobello jest bardzo smakowitym grzybem, z niemałą zawartością składników odżywczych i śladowymi ilościami substancji wykorzystywanych do produkcji paliwa rakietowego:-) Można je smażyć jak zwykłe pieczarki, ale naszym zdaniem takie traktowanie grzyba to grzech, bo nie do tego został stworzony. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. Idealnie nadają się do robienia hamburgerów. Trzeba tylko grzyby upiec w piekarniku z dodatkiem sera pleśniowego i cebulki, która, wymieszana z octem balsamicznym, karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Teraz trzeba grzyba włożyć do bułki, dodać sałaty, posypać skarmelizowaną cebulką i… wchodzimy do burgerowego nieba! Minimum pracy i niesamowity efekt!

Będzie Wam smakowało!

Mięsożercy generalnie krzywo patrzą na wszystkie wegetariańskie hamburgery i często jest to krzywdząca postawa, bo warzywne burgery potrafią być świetne. W przypadku burgerów z portobello to coś więcej! Danie jest samowicie smaczne, a do tego sycące. Dwa hamburgery na głowę i człowiek wysiada. Gorąco polecamy Wam ten przepis jako sposób na szybki i mało kłopotliwy lancz do zjedzenia w domu lub zabrania do pracy. Szczególnie jeśli nie lubicie nidy w kuchni i macie ochotę na wyrafinowany smak!

Oryginalny przepis pochodzi z bbcgoodfood.com.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule pokrojone w paski
  • 4 grzyby portobello
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 duże ciabatty
  • 25 g pleśniowego sera
  • Sól i pieprz
  • Garść dowolnej sałaty 

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrojone cebule wyłóż na tackę do pieczenia, wymieszaj z 4 łyżkami octu winnego. Rozłóż równomiernie na tacce. Jeśli grzyby mają nóżki odetnij je. Ułóż grzyby na cebuli spodem kapeluszy (czyli tam gdzie jest nóżka) do góry. Posyp całość łyżką tymianku, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika na 15 minut. W tym czasie cebula powinna ładnie się przypiec i skarmelizować.

Krok 2

Wyciągnij tackę. Rozłóż na grzybach pokruszony ser pleśniowy. Wstaw do piekarnika na 5 minut, albo do czasu, aż ser zacznie mocno bulgotać na grzybach.

Krok 3

Wyciągnij z pieca. Przekrój ciabatki na płowy w poprzek, a potem każdą część wzdłuż. Na spodniej części połóż sałatę a na niej portobello. Posyp upieczoną cebulką. Przykryj wierzchnią częścią ciabatty i zajadaj! 

Smacznego!