W pół godziny zrobicie super pachnące, miękkie bułki do hamburgerów. Co najlepsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia. I tak jest elastyczne i sprężyste, a  w piecu ładnie pęcznieje.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 8 bułek

Bułki do hamburgerów domowego wypieku z mąki pełnoziarnistej, bez grama chemii

Bułeczki do hamburgerów, mięciutkie, słodkie i… nafaszerowane chemią. Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia.

Naprawdę warto sobie odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle samo trwa pieczenie bułeczek.

Ciasto można zrobić w mąki pełnoziarnistej, wtedy będzie zdrowsze. Do bułeczek polecamy Wam hamburgery z soczewicy i grzybów.

Przepis pochodzi z serwisu Tasteofhome.com.

Składniki:

  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 235 ml ciepłej wody plus łyżka (1 miarka amerykańska, czyli nieco mniej niż pełna szklanka)
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki plus mąka do podsypania blatu

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej do dużej misy 235 ml ciepłej wody, wsyp do niej 2 łyżki drożdży. Dodaj 6 łyżek oleju, 4 łyżki cukru, zamieszaj o odstaw na 5 minut.

Następnie wbij do misy jajo, wsyp łyżeczkę soli oraz 3 szklanki mąki. Wymieszaj całość drewnianą łyżką aż składniki połączą się.

Krok 2

Podsyp blat mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3-4 minuty. Ciasto będzie lekko kleiste więc podsypuj je delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie zwarte i sprężyste uformuj je w dużą kulę, a następnie podziel na połowy, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki. Z każdego wykrojonego kawałka utocz bułeczkę.

Krok 3

Przełóż bułeczki na tackę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Odkryj bułeczki i wstaw do piekarnika i piecz 8-12 minut aż zrobią się złociste. Przełóż na kratkę i wystudź.

Leave a Reply