Jeśli zjedliście już kilka kilogramów bobu z masłem i koperkiem i wciąż (tak jak my) nie macie dość – to mamy dla Was ciekawy przepis. Bób z krewetkami to absolutnie niecodzienne połączenie, ale smakuje genialnie.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Trudno powiedzieć dlaczego jest kolor groszkowy, a nie ma koloru bobowego. A przecież niewiele rzeczy równie cieszy oko jak połyskliwe ziarenko, wyłuskanie z matowej zielonakowo-pistacjowej skórki, soczyście zielone, rozpadające się na idealnie równe dyski. Kolor łuskanego bobu to kwintesencja zieloności, świeżości i lata. Taki bób w towarzystwie różowych krewetek to piękny widok, ale też świetny tandem smakowy. I krewetki i bób dobrze zrobione, nie przeciągnięte, są al dente, na granicy chrupkości. I jedno i drugie zawiera w sobie dyskretną nutę słodyczy i jedno i drugie na przy tym swój wyrazisty smak.

W tym daniu walory smakowe krewetki dodatkowo wydobywa sposób przyrządzania. Zazwyczaj obróbka termiczna krewetek polega na wrzuceniu ich na rozgrzaną mocno patelnię. Tutaj stosujemy zupełnie inną technikę: krewetka trafia razem z masłem na zimną patelnie i jest stopniowo podgrzewana. Później zostaje podlana delikatnie winem.

Wierzcie, że warto spróbować tej metody. Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego „Washington Post”.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu linguini lub spaghetti
  • 30 g krewetek surowych
  • 0,5 kg bobu
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • Sok z połowy cytryny 
  • Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj litr wody, wsyp do niej bób, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Gotuj 3 minuty. Odcedź, zachowując wodę z gotowania, przelej bób na sicie zimną wodą i obierz ze skórki.

Krok 2

Do wody po bobie, dolej szklankę świeżej wody, posól 1/2 łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia dodaj makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron.

Krok 3

Włóż 2 łyżki masła i krewetki do rondla, powoli podgrzewaj. Kiedy masło zacznie się roztapiać zamieszaj całość, a następnie wyciśnij do rondla sok z połowy cytryny, wlej wino, posól i popierz do smaku. Gdy  rondel się mocno podgrzeje, krewetki zrobią się różowe i zwinął się w krążki, zdejmij je łyżką cedzakową i przełóż do innego naczynia.

Krok 4

Do pustego rondla wsyp bób i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Włóż do rondla pozostałe 2 łyżki masła. Dodaj krewetki, wymieszaj całość, duś chwilę, dołóż makron i obtocz sosie, który jest na dnie rondla. Wyłóż na talerze.

Podawaj makaron posypaną drobno posiekaną pietruszką. 

Smacznego!

Sprawdź również przepis na bób z migdałowym pesto.

Leave a Reply