Błyskawiczny kurczak teriyaki – pyszny, azjatycki przepis, do którego przygotowania wystarczą trzy składniki i 10 minut.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Błyskawiczny kurczak teriyaki

Błyskawiczny kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki to jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej. Zajmuje tam zaszczytne miejsce, obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai i wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest to potrawa, bo teriyaki to sposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować.

Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem.

Oryginalny kurczak teriyaki i wiele kopii

W wersji oryginalnej metoda teriyaki polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”). Proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin – rodzaj sfermentownej, lekko alkoholowej, słodkawej przyprawy.

Tak to wygląda w oryginale, natomiast na świecie powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu.

W naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka.

W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny.

No to do dzieła!

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki sosu sojowego 
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • Sezam do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej mocno patelnię lub wok. Pokrój papryki w paski, wrzuć na patelnię. Smaż do momentu, aż zaczną się przypiekać. Zdejmij z patelni i odstaw.

Krok 2

Przełóż patelnię z powrotem na kuchnię. Pokrój polędwiczki w cienkie paski. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, a gdy się rozgrzeje, wyłóż na niego mięso. Smaż na ostrym ogniu, aż kurczak ładnie się zrumieni. Wlej na mięso sos sojowy, zamieszaj, a następnie wsyp cukier. Smaż, mieszając. Cukier najpierw roztopi się, później zacznie się pienić, a na koniec zmieni w emulsję, która powinna otoczyć mięso. Dołóż do kurczaka papryki, wymieszaj całość.

Zdejmij patelnię z ognia kiedy sos mocno się zredukuje. Posyp kurczaka nasionami sezamu. 

Podawaj z ryżem i gotowanymi warzywami.

Smacznego!

Szukasz więcej błyskawicznych przepisów? Koniecznie zajrzyj tu!

Leave a Reply