Uczta nie tylko dla wegetarian. Solidny, dobrze przyprawiony stek z kalafiora ucieszy każdego stekożercę.

Przygotowanie: 5 minut

Pieczenie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Tradycjonalista pewnie w najlepszym razie wywróci oczami na hasło „stek z kalafiora”. Dla stekożerowców słowo „stek” zarezerowane jest tylko dla solidnego kawałka mięsa (co najmniej ćwiećfunciaka;) i koniec. My, choć stek jest bardzo bliski naszemu podniebieniu, wszelkie wegetariańskie wynalazki szanujemy i doceniamy inwencję twórczą w kreowaniu nowych dań z warzyw. Stek z kalafiora jest jednym z najciekawszych kulinarnych wynalazków i szczerze polecamy go wszystkim mięsożercom i ręczymy, że solidny kawał pieczonego, dobrze doprawionego kalafiora potrafi dać mnóstwo przyjemności z jedzenia.

Stek z kalafiora doskonale smakuje z gotowanym pęczakiem lub ryżem. Wersja z pieczonymi ziemniakami też jest jak najbardziej ok.

Przepis inspirowany Tasty.co. 

Składniki:

  • Średniej wielkości kalafior
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 

Przygotowanie:

Krok 1

Zioła przesiekaj nożem, albo utrzyj w moździerzu. Wymieszaj na pastę z olejem.

Krok 2

Oderwij liście od główki kalafiora, umyj go o osusz. Przekrój nożem na plastry grubości 3-4 cm. Natrzyj każdego steka przyprawami. Odstaw.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż steki na blaszkę, skrop olejem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut.

Podawaj z ryżem, kaszą lub w bułce jak klasyczny stek.