Słodki i soczysty granat w połączeniu z orzeźwiającą miętą stanowią doskonałe tło dla treściwych pieczonych filetów z kaczki. Niecodzienne a proste danie.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2-3

Jak upiec filety z kaczki

Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować. Z filetami sprawa jest taka, że można je „przeciągnąć” i wtedy będą twarde jak podeszwa traperów, albo nie dopiec, co jest równie ciężkim grzechem, jak wysuszenie mięsa. Polecamy Wam prosty przepis na zrobienie idealnych filetów z kaczki, które są miękkie i soczyste.

Przygotowywanie filetów przypomina nieco smażenie steka, bo mięso można zrobić mało, średnio lub dobrze wypieczone. Z pewnością znacie patent na sprawdzanie stopnia wysmażenia mięsa: że jak naciśniecie kciuka od strony dłoni to stek jest blue, albo rare, czyli krwisty, środek dłoni to medium, a część tuż pod palcami to well done.

U nas niespecjalnie ta metoda się sprawdza, może dlatego, że Eugeniusz ma dłonie wyrobione od fizycznej pracy jak murarz:)

Wolimy inny, prostszy patent. Tu miernikiem jest głowa. Miękkość policzka to mięso mało wysmażone, broda średnio, czoło – well done:)

Przy smażeniu, pieczeniu filetów z kaczki – podobnie jest ze stekiem – najlepiej po prostu pilnować czasu. Przeczytajcie przepis na sałatkę z pieczonej kaczki, w którym opisujemy sprawdzoną metodę na przygotowanie mięsa.

Przepis na sałatkę inspirowany jest przepisem Nigelli Lawson. Dodaliśmy do sałatki komosę, żeby była bardziej treściwa. Inaczej tez upiekliśmy filety, bo naszym zdaniem, przepis Nigelli nie gwarantuje dobrego wypieczenia mięsa.

W sałatce szczególnie godne uwagi jest połączenie granatu z miętą. Mięta to w ogóle jest niedocenione zioło. W niewielkich ilościach potrafi czynić nieprawdopodobne rzeczy z jedzeniem. Tak jak np. w kremie groszkowym, albo pesto bazyliowo- miętowym.

Zobacz wszystkie przepisy na sałatki w słoiku.

Składniki:

  • 2 kacze piersi
  • 1 duży granat lub dwa małe
  • Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty
  • Szklanka komosy
  • Mała garść liści mięty
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Piersi z kaczki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli trzymasz je w lodówce wyjmij je na 45 minut przed pieczeniem. Ostrym nożem  potnij skórę w kwadraty – uważaj, żeby nie uszkodzić mięsa. Dobrze posól i popierz z obydwu stron. Odstaw.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Rozgrzej patelnię, najlepiej żeliwną lub taką, która ma ognioodporną rączkę – patelnia trafi później do piekarnika.

Kiedy patelnia będzie dość mocno rozgrzana – nie może być bardzo gorąca – wyłóż na nią piersi skórą do dołu. Skóra może przywrzeć do gorącej powierzchni, dlatego poruszaj filetami, przesuwając je po dnie.

Smaż 5 minut. Następne przewróć na drugą stronę i smaż minutę.

Krok 3

Przełóż filety wraz z patelnią do piekarnika. Piecz 15 minut jeśli mięso ma być średnio wypieczone, czyli różowe w środku. Po 18 minutach będzie dobrze wypieczone.

Wyjmij filety z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.

Krok 4

W czasie kiedy piecze się kaczka, przygotuj komosę. Zalej ziarenka dużą ilością gorącej wody. Nie przejmuj się proporcjami. Wstaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj kaszę pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty. Następnie odcedź i wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i rozłóż cienką warstwą, żeby komosa wystygła. Następnie posól i przemieszaj.

Krok 5

Filety pokrój ostrym nożem na cienkie plastry. Ułóż je na umytej rukoli wymieszanej z komosą. Posiekaj w cienkie paski miętę i rozłóż na sałacie. Przekrój granat. Z jednej połowy wyłuskaj owoce i rozłóż na sałacie, z drugiej wyciśnij sok i polej nim całe danie.

Gotowe.

Smacznego!

Leave a Reply