Dwie są metody smażenia ryżu: razem z jajkiem oraz osobno ryż i jajko. Której techniki nie użyjecie powstanie sycące i pyszne danie.

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 solidne 

Smażony ryż został podobno wymyślony za czasów dynastii Quing (1754-1815) w mieście Jiangsu na południu Chin i do dzisiaj jest to potrawa bardzo popularna w południowych i wschodnich regionach kraju oraz w krajach Azji południowej.

Do smażonego ryżu można dodać wszystko: mięso, krewetki, warzywa, ale kluczowym są dwa bazowe składniki: ryż (najlepiej ugotowany dzień wcześniej) i jajko.

Techniki przygotowani też są dwie: „posrebrzane złoto”, polegająca na tym, że jajko smażone jest oddzielnie i dopiero później łączone ze smażonym ryżem i druga metoda „pozłacane srebro”: tu wbijamy jajko do smażącego się ryżu i mieszamy.

Skandal z Guinessem  

Smażony ryż jest najpopularniejszą potrawą Jingsu i w 2015 r. na 2500-lecie założenia miasta lokalni kucharze postanowili pobić rekord GuinessA i ugotować największą porcję ryżu na świecie. 300 kucharzy ugotowało 4192 kg ryżu. Wcześniejszy rekord, odnotowany w Turcji został pobity. I wszystko byłoby dobrze, jednak okazało się, że spora część ryżu, 150 kg, nie nadawała się do jedzenia. Ziarna były gotowane 4 godziny, stały się niejadalne i, zamiast do lokalnych restauracji, trafiły na paszę dla zwierząt.

Wybuchł spory skandal i rekord został Jiangsu odebrany.

Nasz smażony ryż jest pyszny i tak prosty do wykonania, że bardziej nie można. Jeśli macie gotowany ryż zrobicie danie w 10 minut. Jeśli nie, po pół godzinie będzie gotowe.

Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe, albo 2 polędwiczki z indyka
  • 200 g ryżu (około szklanka)
  • 150 g mrożonego groszku (około szklanka)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Garść posiekanej kolendry
  • Sezam do posypania (opcjonalnie)
  • Sól lub sos sojowy

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie mętna. Przełóż do garnka, zalej 2,5 szklankami wody, przykryj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Ściągnij z palnika, odkryj, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Pokrój mięso w kostkę, rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego pokrojone filety i smaż na ostrym ogniu przez kilka minut aż mięso ładnie się zezłoci.

Dodaj ryż i smaż przez chwilę. 

Krok 3

Rozgarnij ryż i mięso w taki sposób, żeby na środku zostało wolne miejsce. Wbij na nie jajka, mieszaj aż zaczną się ścinać. Wówczas starannie rozmieszaj jajka ryżem, tak żeby jajko pokryło każde ziarnko.

Krok 4

 Wsyp do ryżu szklankę groszku, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę, żeby groszek rozmroził się.

Posól do smaku.

Dodaj posiekaną kolendrę i sezam.