Za oknem upał taki, że jeść się nie chce, tylko pić. No ale jeść trzeba. Dobrym sposobem na menu na gorące dni są chłodniki. I nie musi to być koniecznie nieśmiertelna botwinka, skądinąd pyszna. Polecamy Wam pięć przepisów na niestandardowe chłodniki.

Z chłodnikami jest tak, że jedni je uwielbiają inni kręcą nosem. Być może kojarzą im się z nieśmiertelnymi botwinkami, wspominanymi na wstępnie, które kiedyś królowały w każdej stołówce. Niczego nie ujmując botwince, chłodnik to nie musi być zupa na bazie kefiru z pływającymi w niej farfoclami:) Przedstawiamy Wam pięć przepisów na pyszne, kremowe, chłodzone zupy, łatwe do zrobienia, sycące i odświeżające.

Cechą charakterystyczną chłodników jest to, że zazwyczaj są bardzo łatwe do zrobienia, nie wymagają specjalnych umiejętności i nie zabierają dużo czasu. Niektóre z proponowanych przez nas chłodników mają jeszcze jedną cechę: równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!

Chłodniki – pięć nietypowych przepisów

Jeśli upał to gaspacho!

Tylko jedno słowo „gaspacho”, a brzmi jak cały poemat. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa i bardzo prosta. Zobacz przepis

Chłodnik z ogórka i fety

Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały jak znalazł. Zobacz przepis

Chłodnik pomidorowo-bazyliowy

Jedliście już chłodnik pomidorowy? To nie jest pomidorowa na zimno!:-)  Pokochacie to danie! Zobacz przepis

Vichyssoise, czyli krem z pora i ziemniaków

Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno .Zobacz przepis

Chłodnik z groszku i mięty

Słodko-kwaskowy chłodnik z nutą świeżej mięty. Lekki, aromatyczny i bardzo zdrowy. Do zrobienia w 15 minut. Zobacz przepis

Leave a Reply