Najprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba.


Składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki

Składniki na dania dla 4 osób

Przygotowanie:

Krok 1
Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy w tej samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy.

Krok 2
Kapustę jeśli jest mocno kwaśna trzeba przepłukać w zimnej wodzie. Następnie siekamy na drobniejsze kawałki. Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy kapustę i smażymy przez 4-5 minut, mieszając, aż kapusta lekko się skarmelizuje. Wtedy dolewamy trochę wody, jedna trzecia szklanki wystarczy. Dusimy przez pół godziny.

Krok 3
Dodajemy grzyby razem z zalewą. Dusimy kolejne pół godziny. Po 20 minutach dodajemy przyprawy: zioła, miód, sól i pieprz do smaku oraz suszone owoce, jeśli ich używamy.
Kapusta najlepiej smakuje po trzykrotnym odgrzaniu, czyli trzeciego dnia